Achtergrond van Colomba le Roc


ian and joanne Een paar jaar geleden besloten wij; Ian en Joanne Evans-Boiten, dat we ons huis wilden delen met anderen. We droomden van een retraitehuis in Frankrijk dat gastvrijheid en geborgenheid zou uitstralen; een huis waar iedereen zich welkom zou weten.


road sign Ervan overtuigd dat de natuur een belangrijk element is voor elke geestelijke retraite kwamen wij tot de conclusie dat mooi weer en de mogelijkheid om voor kortere of langere tijd “op weg“ te zijn een must waren. Voor ons zijn retraite en pelgrimage namelijk nauw met elkaar verbonden aangezien ze beiden een andere manier bieden om God te ontmoeten. Onze keuze viel op een klein gehucht in de Lot streek van Zuid-West Frankrijk op een paar kilometer afstand van de oudste Pelgrims route naar Compostella; de via Podiensis.


doorway Joanne is Nederlandse en heeft een brede achtergrond: ze groeide op in een Oekumenische Gemeenschap en heeft in verschillende europese landen gewoond (o.a. Rusland en voormalig Joegoslavie). In Schotland studeerde ze theologie en werd predikant van de Church of Scotland.

Voor haar is het vanzelsprekend dat Colomba le Roc een Oekumenisch retraite huis is waar de liturgie geinspireerd is door de Keltische traditie van Iona en Lindisfarne.


sculpture Ian, komt uit Engeland. Na jaren wonen in Londen, besloot hij richting Noorden te vertrekken. In Schotland vond hij zijn passie voor steen, volgde een opleiding als steenhouwer en werd lid van de SLA (Scottish Letter Cutters' Association). Oorspronkelijk werkte Ian alleen in steen maar sinds kort heeft hij ook de warmte en schoonheid van hout ontdekt. De werken op deze site zijn door hem gemaakt.

Nu onze kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten zijn onze enige permanente medebewoners twee Friese stabij's : Fopke (16!) en Kommie (2), en Janneke (2) onze Franse poes.


pets

                                        De Naam

st cuthbert  

Sint Columba, (521 – 9 June 597) wiens Ierse naam Columcille “kerk duif” betekent, kwam naar het eiland Iona met twaalf van zijn monikken om in dit gedeelte van Schotland het Evangelie te brengen.
Columba had vele gaven waaronder profetische en artistieke (hij was een uitstekend illuminator en kalligraaf). Zijn klooster op Iona was dan ook beroemd als centrum van kunst en wetenschap. Maar als abt en missionaris was hij geliefd om zijn menselijkheid en zijn beschikbaarheid.


dove De duif (in het Frans colombe) wordt in de Bijbel vaak gebruikt om de Heilige Geest voor te stellen. Je vindt de duif dan ook afgebeeld in glas in lood ramen , op avondmaals tafels en doopfonten.
Voor de meeste mensen echter symboliseert de duif voor alles vrede.


building on rock  

 

De rots : “Quercy blanc” is de streek waar Colomba le Roc gesitueerd is. Blanc (wit) naar de kleur van de kalksteen rots die hier allom zichtbaar is; zelfs in onze woon/eetkamer waar je nog goed kunt zien dat Colomba le Roc letterlijk gebouwd is op deze witte rots.

Rocamadour is een belangrijk
pelgrimsoord ten Noorden van
Colomba le Roc.
Kerk en dorp zijn niet alleen
gebouwd op de rots maar
zelfs tegen de rots aan!

roundal  

Zo wijst de naam “Colomba le Roc” niet alleen naar onze Schots-Keltische traditie maar ook naar de Geest die ons leidt , naar de Rots waar wij op bouwen en naar de Vrede waar wij op hopen.


Startpagina | Retreat achtergrond | Programma's | Gast faciliteiten | Contact & Locatie | Fhotoalbum | Flora fauna | Engelstalige website | Franstalige website© Copyright Colomba le Roc   Designed by I-Net Support   Last update - June 2020   Date accessed -